Ιεροί Ναοί

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

Η ιστορία και η θρησκευτική παράδοση της περιοχής, ενώνονται σε απόλυτη αρμονία, χαρίζοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους ιερούς ναούς της Παιονίας, που έχουν ανακηρυχθεί θρησκευτικά μνημεία.

Η επίσκεψη στους μνημειακούς ιερούς ναούς αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία.

ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιερός Ναός Παναγίας “Άξιον Εστί”

Στην καρδιά της Αξιούπολης δεσπόζει ο ιδιαίτερα λαμπρός Ιερός Ναός της Παναγίας “Άξιον Εστί” που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016.
Πρόκειται για έναν μοναδικό, στην αρχιτεκτονική, ιερό ναό με ιδιαίτερη αγιογράφηση που αποτελεί στοιχείο το οποίο αξίζει να θαυμάσετε.
Η επίσκεψή σας στην Αξιούπολη αξίζει να περιλαμβάνει ένα προσκύνημα στην Παναγία “Άξιον Εστί” και η εμπειρία αυτής της επίσκεψης θα σας μείνει αξέχαστη.

Τηλ: 2343031955

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Ένα αντιπροσωπευτικό ιστορικό, διατηρητέο μνημείο του 19ου αιώνα,  βρίσκεται  στο κέντρο της Αξιούπολης και δεν είναι άλλο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Σφράγισε με την παρουσία του τις σημαντικές στιγμές της Αξιούπολης και αποτελεί ένα από τα σημεία της πόλης που αξίζει να δει ο επισκέπτης.

Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ένας ιερός ναός που δεν πρέπει να ξεχάσει ο επισκέπτης είναι ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην  Κούπα του Σκρα.  Χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο ρυθμό της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Το εσωτερικό του σώζεται στην αρχική του μορφή και αποτελεί μοναδική μαρτυρία αυτών των χρόνων στην περιοχή.

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Στο Bαλτοτόπι της Αξιούπολης ο ιερός ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε ρυθμό μεταβυζαντινής τρίκλιτης βασιλικής, χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα διασωθέντα ευρήματα αρχιτεκτονικών μελών  όπως οι κίονες και τα επιστύλια που βρέθηκαν στην αυλή του ναού, μαρτυρούν ότι έχει κτισθεί στη θέση παλαιοτέρου ναού.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Η Γοργόπη έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τον  ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς  σώζονται σπάνια κειμήλια από το 1802, χρονιά κατά την οποία χτίστηκε ο μεταβυζαντινός ναός. Στο εσωτερικό του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ο διάκοσμος του 19ου αιώνα.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Καμποχώρι αποτελεί έναν  σημαντικό λόγο για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή αφού από τον 19ο αιώνα έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές των κατοίκων του Καμποχωρίου.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Η κατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα,  χρονολογείται το 1862, όπως αναφέρει επιγραφή που σώζεται στο ναό. Πρόκειται για εντυπωσιακό ιερό Μητροπολιτικό ναό που αφήνει τον επισκέπτη έκθαμβο! Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με ξύλινο ζωγραφιστό τέμπλο, άμβωνα με ξυλόγλυπτη βάση και με ζωγραφική διακόσμηση στις οροφές και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής

Ο ναός της Aγίας Kυριακής στην Φιλυριά είναι μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με κόγχη που έχει εξωτερικά τυφλά αψιδώματα και η κατασκευή της χρονολογείται στα 1860.

Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου

Ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με επιβλητική όψη που θεμελιώθηκε το 1981 και λειτουργεί σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό. Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Ιδιαίτερα φημισμένο είναι το αγιογραφείο της Μονής με τις εξαιρετικές εικόνες του.

Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, λειτουργεί ως ανδρικό κοινόβιο και ως ιερός χώρας προσκυνήματος.
Αποτελεί την έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν καθολικό και παραχωρήθηκε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους το 1346 μ.Χ., ενώ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση της ομώνυμης πόλης. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γουμένισσας τιμάται 4 φορές το χρόνο:

  • Της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου με αγρυπνία.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου με λιτανεία.
  • Την τρίτη μέρα του Πάσχα με λιτανεία.
  • Το τριήμερο 15 (εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου), 16 & 17 Αυγούστου (εορτή Μεταστάσεως Θεοτόκου).

Τηλ: 23430 43363
e-mail: imgap@imgap.gr
www. imgap.gr

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

Όταν η θρησκευτική παράδοση συναντά τη μεγαλοσύνη της φύσης! Στην περιοχή Γρίβα και σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, του όρους Πάικου,  βρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης με θέα την υπέροχη κοιλάδα του Αξιού. Το ανδρικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1992.

Στη Μονή φυλάσσονται Άγια Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Το μοναστήρι είναι ανοικτό από τις 7 το πρωί έως τη δύση του ηλίου.

Τηλέφωνο: 23.430-20.270, FAX: 23.430-20.271

E-mail: agiosrafailgriva@gmail.com

Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου, Ανύδρου. Γυναικείο

Το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Άνυδρου ιδρύθηκε το 1991 και ανήκει στη Μητρόπολη Γουμενίσσης,  παρότι δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Παιονίας. Στο ησυχαστήριο διακονούν 10 μοναχές. Βρίσκεται στα ερείπια του εγκαταλειμμένου οικισμού του Άνυδρου, σε μια ήρεμη λοφώδη περιοχή,  με πυρήνα τον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου. Στον  μικρό ναό που χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αιώνα,  διατηρείται αξιόλογος Βυζαντινός διάκοσμος με ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες και εικόνες της εποχής στο τέμπλο και την οροφή.

Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου – Ιερός Ναός Γεννήσεως Θεοτόκου

Στον Πεντάλοφο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον Ιερό Ναό αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, που στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες και τέμπλο με εικόνες Κουλακιωτών ζωγράφων. Ο Ναός της Γεννήσεως Θεοτόκου στον Ομαλό του Πενταλόφου είναι χτισμένος το 1856 και στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες με εικόνες της ίδιας εποχής.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ

Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ στη Γερακώνα της Φιλυριάς, αποτελεί δείγμα τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αιώνα.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Στη  Γρίβα βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες του.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα και παρουσιάζει αξιόλογα δείγματα ξυλογλυπτικής και ζωγραφικής τέχνης.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κάρπης  χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1991 καθώς η αρχιτεκτονική του, ο εσωτερικός διάκοσμος και η ζωγραφική του διακόσμηση παρέχουν μαρτυρίες για την ιστορία της περιοχής το 19ο αιώνα.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στην Καστανερή χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο διότι το σύνολο του ναού και ο εσωτερικός του διάκοσμος παρέχουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή το 19ο αιώνα.

Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου

Ο Iερός Nαός των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Στάθη, είναι τρίκλιτη βασιλική του 19ου αι. με ενσωματωμένο καμπαναριό και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής στην περιοχή.

ΕΥΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Ο Ιερός Ναός Aγίου Aθανασίου στην Tούμπα  χτίστηκε γύρω στα 1800 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταβυζαντινής τρίκλιτης βασιλικής με εξωτερική στοά στη νότια και δυτική πλευρά του. Στο εσωτερικό της διατηρείται ξυλόγλυπτο τέμπλο, αναλόγια και εικόνες Αγίων που χρονολογούνται στο 1805 – 1806.

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μεσιά παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς στο ναό έχει ενσωματωθεί μουσουλμανικό τέμενος (15ου – 16ου αι.) κτισμένο με μάρμαρο. Το τέμενος και ο τρόπος ενσωμάτωσης του αρχαίου κτιρίου στην νεώτερη εκκλησία δημιουργούν μια μοναδική αρχαιολογική σύνθεση.

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

Ένας περικαλλής Ιερός Ναός στο κέντρο του Πολυκάστρου που αξίζει να επισκεφθείτε. Το εύρος του ξεπερνά τα 900 τ.μ. ενώ ένας εντυπωσιακός γυναικωνίτης καλύπτει πλήρως τις τρεις πλευρές του ναού.

Ιερός Ναός Σύναξης Ταξιαρχών

Ο Ιερός ναός βρίσκεται στο Μικρό Δάσος και πρόκειται για μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική του 19ου αιώνα και έχει υποστεί επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Πευκόδασος ανήκει στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής και χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Από το Ναό σώζεται το ανατολικό μέρος και αποτελεί τη μοναδική ιστορική μαρτυρία της εποχής για το χωριό Πευκοδάσος.

Καμπαναριό, Βαφειοχώρι

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου