Ο Δρόμος του Μεταξιού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ ΩΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Ο Δρόμος του Μεταξιού, είναι μια ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα που περιμένει να την ανακαλύψετε και να μαγευτείτε από την ισχύ της.

Η πολιτισμική και εμπορική σύνδεση της Ελλάδας  με την Ανατολή,  αλλά και τη Δύση, βασισμένη στο μετάξι.

Η πιο σημαντική ιστορική σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Δρόμου του Μεταξιού, είναι αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (356-323π.Χ.).

Στο πέρασμα των αιώνων, ο Δρόμος του Μεταξιού “προίκισε” τις περιοχές της χώρας μας, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες μαζί του μέσα από χερσαία και θαλάσσια δρομολόγια, με μια ιδιαίτερη κληρονομιά και ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.

Μία από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ορόσημα του Δρόμου του Μεταξιού είναι η Γουμένισσα.

Εργοστάσιο μεταξιού
Εργοστάσιο μεταξιού
Εργοστάσιο μεταξιού

ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ – ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Στην είσοδο της πανέμορφης Γουμένισσας, σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη! Δεν είναι άλλη από τη Χρυσαλλίδα. Το πανέμορφο, επιβλητικό, διατηρητέο κτίριο,  που λειτουργούσε από το 1930 ως το 1984  ως μεταξουργείο και στήριξε σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά κυρίως τον τοπικό Πολιτισμό.

Στη Χρυσαλλίδα από το 1930 ως το 1984 απασχολούνταν από 35 ως και 400 άτομα, κυρίως γυναίκες, που ασχολούνταν με τη μεταξουργία,  ενώ ταυτόχρονα πολλές οικογένειες στη Γουμένισσα ασχολούνταν με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα (σηροτροφία).

Σήμερα η Χρυσαλλίδα λειτουργεί ως ένας υπέροχος εκθεσιακός- μουσειακός χώρος, τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού με τον π. Χριστόδουλο Παπακώστα, υπεύθυνο και για τις πρωτοβουλίες «αναγέννησης» της Χρυσαλίδας. Τα εργαλεία της μεταξουργίας και εκατοντάδες  μηχανήματα και κειμήλια αλλά και μεταξωτά δημιουργήματα περιμένουν να τα θαυμάσετε και να ταξιδέψετε νοερά στο χρόνο, βλέποντας με τα μάτια της φαντασίας σας το μεταξουργείο ολοζώντανο.

Σ ‘αυτή τη μοναδική εμπειρία δε μπορούν μα αντισταθούν μικροί αλλά ούτε και μεγάλοι.

Visit Paionia