Δρόμοι Του Κρασιού

ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Εύγευστα, και ποιοτικά τα κρασιά της περιοχής που ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών από τους απέραντους αμπελώνες.

Στον άξονα Αξιούπολης – Γουμένισσας -Φυλυριάς μπορείτε να επισκεφθείτε πανέμορφα οινοποιεία, να δοκιμάσετε τα φημισμένα κρασιά και να μάθετε τα πάντα για τον τρύγο και τον οινοτουρισμό.

H περιοχή της Γουμένισσας αποτελεί άλλωστε ένα σημαντικό τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Η Γουμένισσα είναι το επίκεντρο του ερυθρού ξηρού οίνου ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Γουμένισσα, που εκτός από ξινόμαυρο περιέχει και την τοπική ερυθρή ποικιλία νεγκόσκα.

Δρόμοι Του Κρασιού
Δρόμοι Του Κρασιού

Από το 2009 ο αμπελώνας της Γουμένισσας και του Ευρωπού παράγει και τους οίνους ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου (Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πάικου).

Στις περιοχές των χωριών Ειδομένη, Πλάγια, Σκρα, Φανός και Χαμηλό της Αξιούπολης είναι πολύ διαδεδομένη η καλλιέργεια της ποικιλίας – υβρίδιο τσάπουρνο.

Μετά την περιήγηση σας στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς θησαυρούς της περιοχής αλλά και μετά την ψυχαγωγία σας στο υπέροχο Πάικο, η γευσιγνωσία του κρασιού είναι η καλύτερη επιλογή σας για να απολαύσετε το ταξίδι σας.

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

Ένα εξαιρετικό οινοποιείο που μαγεύει τον επισκέπτη χάρη στα εύγευστα κρασιά του και στον πολύ φροντισμένο χώρο του. Οι αμπελώνες στο Κτήμα Χατζηβαρύτη ανήκουν επίσης στη ζώνη παραγωγής ερυθρών ξηρών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσας. Στον κύριο όγκο των αμπελώνων καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Το κτήμα βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις με υψόμετρο μεγαλύτερο από 150 μ, ενώ τα αμπέλια δεν αρδεύονται και η απόδοση τους ανέρχεται περίπου στον 1 τόνο ετησίως.

Τηλ: 2343041236 /2310215259

Email: info@chatzivaritis.gr

Οινοποιΐα Χατζηβαρύτης

Φώτος: Γιάννης Ψαθάς

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΑΚΡΟΘΕΑ”

Ένα προσεγμένο οινοποιείο που περιμένει τους επισκέπτες στην περιοχή μεταξύ Αξιούπολης και Πηγής, οδηγεί τους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο του οίνου.

Το οινοποιείο παράγει αξιόλογη ποικιλία βιολογικών κρασιών και χαρίζει στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες γεύσης και μνήμης.

Οινοποιΐα Ακροθέα

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΚΑΛΑΚΗ

Η Οινοποιία Σακαλάκη Ιδρύθηκε το 1922 στα Πλάγια Παιονίας.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο με μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία, που διαρκώς ακολουθεί τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας των αμπελώνων και παραγωγής εκλεκτών οίνων.

Η επίσκεψη στο  οινοποιείο  χαρίζει μοναδική εμπειρία στο μαγικό κόσμο του κρασιού.

Τηλ: 6943883363

Οινοποιία Σακαλάκη

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΛΤΑΡΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΪΔΑΡΙΝΗ

Συνυφασμένο με την οινική παράδοση το όνομα “Αϊδαρίνη” ,στο άκουσμά του φέρνει στο νου το  οινοποιείο της οικογένειας.  Από τα τέλη του 19ου αιώνα η οικογένεια Αϊδαρίνη ασχολείται με επιτυχία με την παραγωγή οίνου και τσίπουρου. Στην αίθουσα γευστικών δοκιμών, που μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες, φυλάσσονται χειρόγραφα του προπάππου της οικογένειας που χρονολογούνται από το 1880.

Τηλ: 23430 42939

Οινοποιείο Αϊδαρίνη

ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΣΗ

Οι αμπελώνες στο Κτήμα Τάτση ανήκουν στη ζώνη παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης και δίνουν το κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας Γουμένισσας (ΟΠΑΠ). Το κτήμα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου και οι αμπελώνες «βλέπουν» τον Αξιό ποταμό.

Τηλ/ Fax: 23430 41053
Email: ktimatatsis@acn.gr
Web: www.ktimatatsis.gr

Κτήμα Τάτση

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΟΓΚΟΥ

Το οινοποιείο βρίσκεται στο Πολύκαστρο από το 2012. Είναι μια κάθετη παραγωγική μονάδα όπου γίνονται μικρές οινοποιήσεις από σταφύλια εκλεκτών ποικιλιών που παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την παραδοσιακή οινοποίηση με την σύγχρονη. Η χαμηλή στρεμματική απόδοση, το ευνοϊκό μικροκλίμα και η τεχνογνωσια μας βοηθούν στην αρμονική δημιουργία ξεχωριστών προϊόντων.

Οι λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και οι ερυθρές, Ξινόμαυρο , Merlot , Cabernet Sauvignon. Ανάλογα με την χρονιά γίνεται οινοποίηση ή της καθεαυτής ποικιλίας ή συνδυασμός αυτών με σκοπό την άμεση διάθεση η παλαίωση των προϊόντων μας.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΟΓΚΟΥ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Για περισσότερα από 30 χρόνια, η οικογένεια Μπουτάρη παράγει τις ετικέτες Γουμένισσα Μπουτάρη, Κάβα Μπουτάρη, Sauvignon Blanc Boutari και Φιλυριά από βιολογικής καλλιέργειας σταφύλια, που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο αμπελώνα.

Το οινοποιείο προσφέρει σπάνια εμπειρία στους επισκέπτες, καθώς διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Τηλ/ Fax: 23430 41989

Email: goumenissa.winery@boutari.gr

Web: www.boutari.gr