Μνήμες του πολέμου

ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ

ΔΙΑΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Το Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου θα το βρείτε εύκολα στο ύψος του 60ου χιλιομέτρου της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

Είναι πεντάπλευρο και σε κάθε πλευρά του είναι γραμμένη ομοιότυπη εγγραφή για κάθε σύμμαχο χώρα, κατά σειρά:  Ελλάδα – Μ. Βρετανία- Γαλλία – Ιταλία – Σερβία. Ανεγέρθηκε στη μνήμη των πεσόντων 40.000 νεκρών και 100.000 περίπου τραυματιών, αναπήρων και αγνοουμένων στρατιωτικών των συμμάχων χωρών της ΑΝΤΑΤ.

Υπάρχει επίσης η επιγραφή: « Στα παιδιά της Γαλλίας – Μ. Βρετανίας-Ελλάδας-Ιταλίας και Σερβίας, τα οποία πιστά στις εντολές των προγόνων του πολέμησαν μαζί σ’ αυτά τα μέρη και έπεσαν για την Ελευθερία και για την παγκόσμια Ειρήνη 1915-1918».

Ο χώρος του μνημείου είναι αξιοποιημένος, προσιτός, ελεγχόμενος και συντηρείται από την Ένωση Ελλήνων Πολεμιστών και το Στρατό.

Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου
Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ

Το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου περιλαμβάνει 1.421 ταφές στρατιωτών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας από τις οποίες οι 56 είναι αγνώστων στοιχείων. Το σχεδίασε το 1920 ο Σκωτσέζος αρχιτέκτονας serRobertLorimer.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στο λόφο του Αγίου Δημητρίου,  υπάρχει κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στα πεδία των μαχών Ραβινέ, Σκρα και της ευρύτερης περιοχής.

Στρατιωτικό κοιμητήριο Αξιούπολης
Γαλλική Κρήνη, Γουμένισσα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Στην κεντρική πλατεία της Γουμένισσας μπορείτε να θαυμάσετε μια εντυπωσιακή κρήνη που θα σας δροσίσει με το γάργαρο νερό της.

Πρόκειται για  μνημείο που κατασκευάστηκε από τα Γαλλικά Στρατεύματα το  1918. Μάλιστα στην  επιγραφή της θα διαβάσετε «ΔΙΑΒΑΤΑ ΕΝΘΥΜΟΥ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΝ».

ΠΥΡΓΙΣΚΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Ένας μικρός πυργίσκος που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της δημόσιας οδού Γουμένισσας– Γιαννιτσών θα σας κλέψει τις εντυπώσεις.  Δέσποζε σε γαλλικό κοιμητήριο του Α΄ Π.Π., το οποίο καταργήθηκε τη δεκαετία του 1920. Είναι μνημείο πολυφωτογραφημένο και αρκετά εντυπωσιακό.

ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ

Δεσπόζει  στην κεντρική πλατεία της Αξιούπολης και αναπαριστά εντυπωσιακά την αγέρωχη  Ελευθερία,  που στο δεξί της χέρι κρατάει έναν Εύζωνα που πέφτει για την Πατρίδα και στο αριστερό περγαμηνή, όπου  αναγράφονται τα ονόματα των αθανάτων ηρώων. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται η πρόταση « Εις αοίδιμον μνήμην των υπέρ Πατρίδος πεσόντων 1917 – 1918».

Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Δημοσθένη Γ. Παπαγιάννη το 1926.

Πυργίσκος Γαλλικού κοιμητηρίου - Γουμένισσα
Άγαλμα Ελευθερίας - Αξιούπολη
Μνημείο λόφου Ραβινέ
Γαλλικό μνημείο - Δρέβενο

ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΟΦΟΥ ΡΑΒΙΝΕ

Στην κορυφή του ομώνυμου λόφου που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Χαμηλό , υπάρχει μνημείο που καταλήγει σε Σταυρό. Πάνω από τον Σταυρό αναγράφεται η πρόταση : « Εις μνήμην των υπέρ Πατρίδος πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών – 1η Μαΐου 1917».

ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΕΒΕΝΟ

Γαλλικό μνημείο πεσόντων στην περιοχή Δρέβενο.
Σε απόσταση 3,4 χιλιόμετρα ΝΑ των Πλαγίων, δίπλα στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Δρέβενου, βρίσκεται ένα Γαλλικό μνημείο πεσόντων που χρονολογείται από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1916 – 1917.
Είναι τοποθετημένο σε χαμηλή βάση και αναγράφει: «LE 148 R. I. – A SES MORTS POUR LA FRANCE 1916 – 1917».