Σκρά – Ιστορική Διαδρομή

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ.

Η Μάχη του Σκρα ή Μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν (16 Μαΐου/29 Μαΐου – 17 Μαΐου/30 Μαΐου του 1918) θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ελληνικές, κυρίως, δυνάμεις. Αντίπαλος ήταν ο βουλγαρικός στρατός.

Πολεμικό Μουσείο Σκρά

ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΚΡΑ

Τις ένδοξες στιγμές της τοπικής ιστορίας θα σας θυμίσει και το Ηρώο των πεσόντων αλλά και η προτομή του ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη, του πιο υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε στο πεδίο της μάχης.  Για τους λάτρεις της ιστορίας, περιμετρικά του Σκρα υπάρχουν ακόμη ερειπωμένα πολυβολεία.

Μνημείο πεσόντων
Μνημείο πεσόντων

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΡΑ

Το ιστορικό Σκρα, σκαρφαλωμένο στο Πάικο  απέχει 24 χλμ. από την Αξιούπολη.

Η ιστορία του είναι ένδοξη καθώς εκεί διαδραματίστηκε η γνωστή Μάχη του Σκρά. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει μικρό ιστορικό μουσείο που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σημαντική μάχη του Σκρά.

Στο μουσείο εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα, κράνη, θραύσματα οπλισμού, καθώς και κειμήλια από τον ελληνικό, γαλλικό, βρετανικό, σερβικό, αυστριακό, βουλγαρικό και γερμανικό στρατό. Επίσης εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με στιγμές από τις ώρες της δράσης και της ξεκούρασης στα ορύγματα του Βαλκανικού Μετώπου, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες της εποχής.

Πολεμικό Μουσείο Σκρά
Ματιές στην Ιστορία

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΡΑ

Στο Σκρά, έγινε η Πρώτη Επίθεση ανταρτών του «ΔΣΕ» εναντίον του Ελληνικού Στρατού. Διεξήχθη 6-ωρη μάχη με μικρό τμήμα ενός λόχου, οι αντάρτες νίκησαν και μπήκαν στο χωριό.

Ακολούθησε:

  • ολικό πλιάτσικο και εμπρησμοί σπιτιών
  • βιασμοί κοριτσιών και γυναικών,
  • φριχτά βασανιστήρια,
  • δολοφονίες 50 περίπου αμάχων, από 2 ετών νήπιο έως 70 ετών γυναίκα!